Onkel Adam. Författaren och gården
Författaren Onkel Adam flyttade år 1877 till gården på Hunnebergsgatan i Linköping och 50 år senare invigdes gården till museum.
Onkel Adam hette egentligen Carl Anton Wetterbergh och var både författare och läkare. Han var född 1804 i Jönköping och utbildade sig till läkare i Lund under 1830–talet. Sin första tjänst fick han som regementsläkare vid Smålands grenadjärbataljon och därefter vid Jämtlands fältjägarregemente i Östersund. Det är i Östersund han börjar sitt författarskap under pseudonymen Onkel Adam. Han flyttar och fortsätter sin läkartjänst vid Första livgrenadjärregementet i Linköping. Denna tjänst har han fram till 1873. Han stannar kvar i Linköping och avlider där 1889.
Onkel Adam var en på sin tid mycket läst och uppskattad författare och tilldelades Svenska Akademiens kungliga pris 1869. Han var mycket socialt engagerad och tidvis politiskt aktiv, dessutom ivrade han för folkundervisning och startade upp barntidningen Linnea, en av de första barntidningarna i Sverige.
Han var gift med prästdottern Hedvig Fredrika Brydolf (1818–1914) från Hällestad i Östergötland. Det var hennes far prosten Erik Gustav Brydolf och sedan hennes syster Adriana som ägde fastigheten på Hunnebergsgatan.
De var dock inte de första ägarna av gården utan den finns med i ägarlängder från 1600-talet. Under 1800-talet genomgick Onkel Adamsgården en social förändring från att ha varit bebodd av hantverkare och mindre bemedlade till att bli en borgerlig bostad.
Genom arkivforskning och byggnads- och trädgårdshistoriska undersökningar har bilden av gården på Hunnebergsgatan 30 A kunnat sättas in i ett längre perspektiv.
I årsboken skildrar tio skribenter Onkel Adam och Onkel Adamsgården ur olika aspekter och ger en genomgripande bild av både författaren och stadsgårdens historia.