Seminarium för att hedra professor Jan Svanberg

Lördag den 25 januari 2025

Professor Jan Svanberg, en för många välkänd konstvetare som fokuserat sin forskning på medeltida skulptur och måleri, gick bort under våren 2024. Jan Svanberg är välkänd för ett flertal böcker inom konstvetenskap och ledde många resor med konsthistoriskt tema samt medverkade som föreläsare i olika arrangemang inte bara i Stockholm för Svenska fornminnesföreningen, utan också i Linköping. För att hedra hans minne och uppmärksamma hans gärning vill vi bjuda in till ett seminarium, arrangerat av Svenska fornminnesföreningen, Linköpings domkyrkas vänner och Östergötlands fornminnes- och museiförening.
Program

  • Docent Inga Lena Ångström Grandien, Jan Svanberg - En personligt färgad levnadsteckning
  • FD Pia Bengtsson Melin, Statens historiska museum, Stockholm - Birgitta rediviva: helgon, anmoder och historisk kvinna
  • Paus - Kaffe/thé
  • Docent Ann Cathrine Bonnier, Stockholms Universitet - Risinge Mariakyrka och mysteriet med de tre medeltida dörrarna
  • Docent Mia Åkestam, Stockholms Universitet - Heliga Birgittas vision av Jesu födelse och målaren Niccoló di Tommaso
  • Efterföljande mingel i Restaurang Charles Emils med möjlighet att köpa bubbel, vin eller öl med tilltugg

 

Wallenbergssalen 26 februari 2025

Henrik Williams: Rökstenen och världens undergång

På Rökstenen, som står nära sjön Tåkern i Östergötland, återfinns världens längsta och mest komplicerade runinskrift. Stenen har varit känd sedan 1600-talet och trots att man ägnat över 150 år åt att studera den har ingen lyckats nå fram till en tillfredsställande och entydig tolkning av den invecklade texten, som dessutom är skriven delvis i chiffer.
När en helt ny tolkning presenterades i januari 2020 blev det en världsnyhet som uppmärksammades stort i CNN, BBC och många andra internationella medier. Det svenska forskarteam som låg bakom den nya teorin gick emot den gamla nationalromantiska uppfattningen att Rökstenen bara beskriver hjältebragder, stora kungar och krig. De menade att inskriften också hänvisar till någonting som tycks föra vikingatiden närmre samtiden: rädslan för en klimatkatastrof.
I boken ”Rökstenen och världens undergång” vidareutvecklar Henrik Williams teamets resultat och presenterar en ny tolkning av världens häftigaste runmonument . Katastrofen kvarstår och är lika relevant i nutid men blir mer mytologisk än klimatakut. Med gedigen forskning i grunden och ett ledigt, populärvetenskapligt tilltal vill han inviga en bredare publik i den gamla runstenens mysterier.

Henrik Williams är fil. dr, och professor i nordiska språk. Före och efter föredraget serverar restaurang Charles Emil smårätter, bubbliga drycker och annat gott från vår meny. Restaurangen är öppen fram till klockan 21.00. Museets utställningar håller öppet fram till klockan 20.00.